Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Marvel Essential: Silver Surfer Vol. 2

Τα Marvel Essential ειναι μια σειρα απο οικονομικες μαζικες ανατυπωσεις κλασσικων τιτλων της Marvel, ασπρομαυρα, με φτηνο χαρτι και κακης ποιοτητας δεσιμο. Αλλα ειναι μοναδικη ευκαιρια για να απολαυσει κανεις μερικες απο τις πιο δυνατες στιγμες στην ιστορια του πιο δημοφιλους συμπαντος στην ιστορια των comics. Αυτος ο τομος συλλεγει υα Silver Surfer (1982) #1, Silver Surfer (1987) #1-18 & Annual #1 και Marvel Fanfare #51 και ειναι 600 σελιδες.

Ενας απο τους πιο αγαπημενους ηρωες, τοσο απο το κοινο, οσο και τους δημιουργους, ο Silver Surfer παρεμενε για πολλα χρονια ενα ενιγμα για την Marvel που δεν μπορεσε να κανει εναν τιτλο να στεριωσει. Απο την πρωτη εμφανιση του στα τελη της δεκαετιας του 60, πηρε σχεδον 20 χρονια για να μπορεσει να γινει αυτο με την βοηθεια του εξαιρετικου συγγραφεα Steve Englehart. Σιγουρα αυτη ειναι η εμπορικοτερη περιοδος του Surfer, ειναι ομως η καλυτερη;

Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι γενικοτερα τα marvel comics εφτασαν στο απογειο τους καπου στα μεσα με τελη της δεκαετιας του 70, και απο τοτε ακολουθησε μια μικρη αλλα σταθερη πτωση μεχρι τις αρχες της δεκαετιας του 90, οποτε και το ολο πραγματα κατερρευσε αποτομα και ασχημα. Το ιδιο ισχυει και για τον Silver Surfer. Σιγουρα οι νεες ιστοριες ειναι ενδιαφερουσες και δυναμικες, αλλα λειπουν βασικα συστατικα που χαρακτηρησαν τον Surfer στα πρωτα του βηματα. Ο ερωτας του με την Shalla-Bal, η αγωνια του για την καταληξη του ανθρωπινου ειδους, η αποστροφη του για την βια και την καταστροφη, ολα αυτα παραμεριζονται ή χανονται τελειως στις νεωτερες ιστοριες.

Παρολα αυτα, ο τομος αυτος ειναι must για οσους θελουν να πιασουν τον σφυγμο του Marvel Universe στα τελη της δεκαετιας του 80 και να απολαυσουν μερικες πολυ δυνατες ιστοριες, συχνα συμπαντικων διαστασεων, με τον καλυτερο χαρακτηρα που εγραψε ποτε ο Stan Lee, τον Silver Surfer.

Δεν υπάρχουν σχόλια: