Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Supervivientes de los Andes (1976)

Τον Οκτωβριο του 1972 ενα αεροπλανο των Ουρουγουανικων αερογραμμων με 45 επιβατες και πληρωμα πεφτει στις Ανδεις. Για τους 27 επιζωντες του ατυχηματος η ταλαιπωρια ειχε μολις ξεκινησει. Μακρια απο τον πολιτισμο και οποιασδηποτε πιθανοτητας διασωσης και εν μεσω ενος σφοδρου χειμωνα, η επιβιωση ακομα και ενος απο τους επιβατες για παραπανω απο μερικες μερες δειχνει απιθανη. Ομως η ουσια του ανθρωπινου πνευματος ειναι να υπερνικα τετοια εμποδια. Αυτη η ταινια ειναι πρωτη προσπαθεια να ειπωθει η πραγματικη ιστορια των επιζωντων.

Δυστυχως ομως το χαμηλο budget και η ελλειψη τεχνογνωσιας στην μεξικανικη αυτη παραγωγη εμποδιζουν οποιαδηποτε εμφανιση ρεαλισμου. Το μονταζ ειναι χαοτικο, η σκηνοθεσια ουσιαστικα ανυπαρκτη, τα εφε παιδιαστικα. Η ολη προσπαθεια εχει τον αερα του exploitation κινηματογραφου των 70ies και η ωμη αναπαρασταση των σκηνων κανιβαλισμού δεν κανει τιποτα για να μας πείσει για το αντιθετο. Οι ερμηνειες ειναι απο ανυπαρκτες εως επαρκεις, αλλα το σεναριο και το μονταζ δεν βοηθουν καθολου να ταυτισουμε ονοματα και προσωπα και ετσι δεν μπορει κανεις ευκολα να παρακολουθησει τους ηθοποιους σε ολο το διαστημα της ταινιας.

Παρολο που η ταινια ειναι βασισμενη στις αφηγησεις των επιζωντων και ειχε δυο τετοιους επιζωντες σαν τεχνικους συμβουλους, δυστυχως δεν αντεχει στο τεστ του χρονου και ετσι δεν μπορουμε να την προτεινουμε. Η αμερικανικη εκδοση, Alive (1993) ειναι πολυ καλυτερη, παρολο που (σαν παραγωγη Disney που ειναι) ουσιαστικα αποφευγει το θεμα του κανιβαλισμου τελειως.

Read More......