Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

The Boys from Brazil

Gregory Peck, Laurence Olivier και James Mason σε ενα νευρωδες thriller της δεκαετιας του '70 με ναζι; Πεθανα και πηγα στον κινηματογραφικο παραδεισο;

Ενα πραγμα μπορει να πει κανεις για τους πρωταγωνιστες, το σεναριο και την ιδια την ταινια: They don't make them like this anymore. Χαρακτηρες μεγαλυτεροι απο την ζωη, γιγανταια παθη, βραχοι ηθικης και οχετοί αθλιοτητας και μια παλη για την επιβιωση της ανθρωποτητας. Αν καταφεραμε και επιζησαμε με το ζορι απο εναν Χιτλερ, πως θα τα βγαζαμε περα με 94; Αυτο ειναι το θεμα της ταινιας και αξιζει να αναφερουμε οτι αυτο που το 1978 ηταν επιστημονικη φαντασια (κλωνοποιηση), σημερα ειναι πραγματικοτητα. Ευτυχως που ολα τα αλλα που αναφερονται στην ταινια, παραμειναν στον χωρο της φαντασιας και ο "αγγελος του θανατου" Josef Mengele στην πραγματικοτητα εζησε κυνηγημενος και πεθανε αδοξα, δυστυχως χωρις ποτε να δικαστει για τα εγκληματα κατα της ανθρωποτητας που διεπραξε.

Η ταινια αντεχει ευκολα πολλαπλες θεασεις (οπως πολλες ταινιες της εποχης της) και παραμενει ακομα και σημερα ενδιαφερουσα. Ισως γι'αυτο καποιοι στο Hollywood ειχαν την κακη ιδεα για ενα επερχομενο remake. Αξιζει να υποδειξουμε εναν νεαρο Steve Guttenberg (Police Academy 1-4) με φιλοδοξιες για την ηθοποια που ποτε δεν υλοποιηθηκαν και τον Denholm Elliott (Indiana Jones 1-3) που θα μας λειψει απο το Indy 4, λογω του πρόωρου θανατου του.

Read More......